Az agrárszektor hiányosságaiból ne akarjanak szlovák-magyar konfliktust kreálni

Az agrárszektor hiányosságai

A kormány ahelyett, hogy nagy vehemenciával elkezdi korlátozni az EU egyik alappillérét, a tőke szabad áramlását, hathatósabban kell támogatnia a hazai agrárszektort, hogy a szlovákiai földtulajdonosoknak eszébe se jusson a földek eladása, hanem érdemes legyen idehaza ezen a területen vállalkozni. Nem az EU-s vállalkozásokat kell korlátozni, hanem a hazaiakat kellően támogatni, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek.

Eddig Szlovákia nem segítette megfelelően az agrárszektort és ennek leginkább a dél-szlovákiai mezőgazdászok voltak a kárvallottjai - nehezen tudnak versenyképesek lenni a külföldi piacon, itthon pedig sokszor maradtak alul a dán vagy német tőkével szemben.

A korlátozás nem segít abban, hogy fejlődjön a szektor. Legfeljebb konzervál egy olyan állapotot, amit már évtizedek óta átgondoltan fejleszteni kellene. Dél-Szlovákiát nem véletlenül tartjuk az ország éléskamrájának.

A kormány most eldöntheti, fontos-e ez neki, vagy a valós tettek helyett csak nemzeti húrokat penget. Az utóbbi sokkal könnyebb, de ha valami, az biztos nem visz előre bennünket.

Ivan Korčok külügyminiszter eheti lépéseit meggondolatlannak és helytelennek gondoljuk, amellyel semmi mást nem ért el, csak feszültséget gerjesztett a szlovák-magyar kapcsolatokban. Lehetőséget teremt arra, hogy hosszú évek után a parlamentben ismét magyar kártyával játszanak a képviselők - pont akkor, amikor a szlovákiai magyaroknak nincs képviselete a törvényhozásban.

Az utóbbi években a hazai magyar-szlovák kapcsolatok mellett az államközi kapcsolatok is kölcsönös bizalmi légkörben zajlottak, ebben a szellemben kellett volna ezt a kérdést is rendezni.

Elutasítjuk, hogy a földvásárlás és a mezőgazdasági támogatások kérdéséből szlovák-magyar konfliktus legyen.