Állásfoglalás az elnöki vétó elleni szavazással kapcsolatban

Kormányhivatal

A hatékony segélycsomag gyors, célirányos és nem kellenek hozzá fasiszták. 

Az ilyen nehéz időkben a családok, a rászorulók megsegítése nem opció, hanem kötelesség, a központi kormány kötelessége. A pénzügyminiszter feladata ebben a folyamatban nem más, mint az inflációellenes intézkedésekhez szükséges források biztosítása.

A kormánykoalíciónak ezt a feladatot sem sikerült megoldania.  A hatékony családpolitika a Szövetség prioritásai közé tartozik, így negatívan értékeljük, hogy a pozsonyi központi kormány ismét csődöt mondott, hogy a koalíció miniszterei az orvosok, az ápolók, a pedagógusok után a családokat is túszul ejtették.  

Az EU-ban csak két tagországban nem születtek valós és hatékony inflációellenes intézkedések: Máltán és Szlovákiában.  

Nem egyszerű eldönteni, mi a rosszabb: a központi kormányzat tehetetlensége, a miniszterek meddő csatározása, szakmai felkészületlensége, vagy az a tény, hogy a korábban még alkotmányos többséggel rendelkező koalíció újabban hajlandó együttműködni a szélsőségesekkel. Ez utóbbi a Szövetség számára teljesen elfogadhatatlan. A koalíció és a fasiszták közötti politikai üzérkedés az egész jogalkotási folyamatra árnyékot vet.  Ezeket a politikai alkukat, az ország jövője szempontjából is kockázatosnak tartjuk. 

Az aktuális politikai matiné sajnálatos eredménye, hogy a gyermekes családok végül az Alkotmánybíróság döntéséig támogatás nélkül maradnak.