Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságával tárgyaltunk

Sajtótájékoztató

Magyarország Országgyűlésének Nemzeti Összetartozás Bizottsága ma délelőtt a Dunaszerdahelyi járás városainak polgármesterjelöltjeivel, megyei képviselőjelöltjeivel és a Szövetség megyei elnökjelöltjével folytatott eszmecserét. A tárgyalás után Pánczél Károly, a bizottság elnöke Hájos Zoltánnal, Forró Krisztiánnal és Berényi Józseffel tájékoztatták a sajtót.

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester házigazdaként üdvözölte a résztvevőket. A tárgyaláson szólt a felvidéki magyarság helyzetéről, és az előttünk álló kihívásokról. Ez utóbbiak közül az október 29-i összevont, megyei és önkormányzati választások álltak a beszélgetés fókuszában.

Pánczél Károly rámutatott arra, hogy a magyar állam feladata a nemzet megmaradásának biztosítása, így természetes dolog, hogy segíti az államhatáron túl élő nemzettársait. A jelenleg háborús övezetben élő kárpátaljai magyarság folyamatosan a figyelem központjában van, nemzetpolitikai szempontból a Felvidéken a két hét múlva sorra kerülő választások a legfontosabbak. Az őshonos nemzeti kisebbségeknek joguk van arra, hogy identitásukat megőrizve otthon érezzék magukat a szülőföldjükön. A bizottsági elnök üdvözölte a felvidéki magyar összefogást, bízik abban, hogy az a legközelebbi parlamenti választásokon is sikeres lesz. Arra biztatta a választópolgárokat, hogy válasszák a Szövetség jelöltjeit, ezáltal a magyarság megmaradását is.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszönetét tolmácsolta mindazon segítségért, amit a magyar kormányok 2010 óta tesznek az államhatáron túl élő magyar nemzeti közösségek irányába. Hangsúlyozta, hogy a támogatások az élet szinte minden területén érezhetők. A pártelnök szerint két hét múlva nagy kihívás vár ránk, történelmi esély kínálkozik arra is, hogy megyei elnöke legyen a felvidéki magyarságnak, itt említette a Nyitra megyében induló Csenger Tibort, és Nagyszombat megye elnökjelöltjét, Berényi Józsefet. „Őrizzük meg bástyáinkat!” – mondta a Szövetség elnöke. Hozzátette, közösségünk megmaradása szempontjából nagyon fontos, hogy egységesen megerősödve kerüljünk ki a megmérettetésből.

Berényi József Nagyszombat megye alelnökeként tájékoztatott a Dunaszerdahelyi és Galántai járások helyzetéről. Az oktatásüggyel kapcsolatban örömmel szólt arról, hogy a megye fenntartása alatt működő magyar középiskolákban nincs gond a beiratkozók számával, sem az intézmények épületének fenntartásával. A kétnyelvűség gyakorlati érvényesülésére odafigyelnek, azokat az intézményeket, amelyek településein 20 százalék felett van a magyarság részaránya, olyan személyek vezetik, akik az államnyelv mellett magyarul is tudnak – leggyakrabban magyar anyanyelvű polgárok. Szólt a hat megye által nagyon jól működtetett Rába–Duna–Vág Eurorégióról is, melyben a magyarországi és szlovákiai megyék közösen sikeresek. Ami az esélyeket illeti, emlékeztetett arra, hogy annak idején a megyéket úgy hozták létre, hogy azoknak még véletlenül sem legyen magyar elnöke. Most akár a „kapanyél is elsülhet”, azaz igazolódhat, hogy egy magyar nemzetiségű elnök úgy tudja vezetni a megyét, hogy abban mindenki jól érezze magát. (on)