Szigeti László in memoriam a legmagasabb Nyitra megyei kitüntetésben részesült

Szigeti László

Hétfőn zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 36. képviselő-testületi ülése. A megyei testület jóváhagyta a 2021. évre szóló megyei kitüntetéseket. Szigeti László, Nyitra megyei képviselő, korábbi parlamenti képviselő, oktatásügyi miniszter, kiváló pedagógus és gimnázium-igazgató, aki néhány hete hunyt el Nyitra megye legmagasabb szintű kitüntetésében részesült, In memoriam. Nyitra Megye Díját javaslatomra hagyta jóvá számára egy emberként a megyei testület, amelyet a Szövetség megyei képviselő-csoportja nevében nyújtottam be jóváhagyásra. Szakmai és politikai pályafutásával, társadalmi szerepvállalásával rászolgált, teljesen megérdemelte. A megüresedett megyei képviselői tisztséget a párkányi Dr.Vitkó Andrea foglalta el, miután a megye elnöke és a megyei testület előtt letette az esküt.

A képviselő-testület megvitatta és tudomásul vette a megye hatáskörében levő hidak állapotáról szóló átfogó, részletes jelentést. Az anyag a megyei hivatal közlekedési főosztályvezetője, Balkó József és munkatársai kiváló szakmai rátermettségét bizonyítja, hisz számos megyei képviselőt sarkallt hozzászólásra, véleménynyilvánításra. A szakmai anyag – hasonlóan 2015-höz, amikor a megyei utak állapotát felmérő anyag sarkallt bennünket az utak teljes burkolat-felújítása ütemének alapos megnövelésére – kiváló alapot nyújt ahhoz, hogy 2023-ban kezdetét vegye a kritikus vagy rossz állapotban levő hidak fokozatos felújítása.

A megyei testületben jóváhagytuk a 2022-re szóló megyei támogatásokat kultúrára és sportra. A megye kultúrára idén 490 ezer eurót szán, míg a sportra 450 ezer eurót. Választási körzetek szerinti bontásban: a Komáromi járásba 74 ill 76 ezer €, az Érsekújvári körzetbe 75 ill. 68 ezer €, a Párkányi körzetbe 25 ill. 23 ezer €, a Lévai járásba 80 ill. 74 ezer €, míg a Vágsellyei járásba 37 ill. 34 ezer € megyei támogatás vándorol. A testület jóváhagyta továbbá az egészségügyi ellátást elősegítő megyei támogatásokat 2022-re, összesen 330 ezer € összegben. Tizenegy szervezet, elsősorban egészségügyi gondozóhálózat ill. időskori elfekvő számára. Az eredményesek közül 2 Komáromban, egy Párkányban, egy pedig Ógyallán tevékenykedik.

Műemlékek védelmére idén a megyei testület 110 ezer eurót szán. 35 sikeres pályázat közül a megye déli járásaiból a következő lettek eredményesek, a következő műemlékek újulnak meg 375,- és 4000,- € közötti értékben: a vízimalom Gútán, az Esterházyak sírhelye Zselízen, a IV. bástya Komáromban, a vízimalom Vámosladányban, a török elleni erőd Komáromban, A VMK Komáromban, Ógyallán Konkoly kápolna és kripta, a Városháza Ipolyságon. Az idegenforgalom 2022-ben Nyitra megyébe összesen 200 ezer euróval lesz gazdagabb. Ilyen célra a Komáromi járásba 30 ezer €, az Érsekújvári körzetbe  30 ezer €, a Párkányi körzetbe 10 ezer €, a Lévai járásba 32 ezer €, míg a Vágsellyei járásba 15 ezer € megyei támogatás vándorol. A tanúsítvánnyal rendelkező idegenforgalmi létesítmények pályázatai közül idén 23 lett sikeres, ők egyenként ezer € megyei támogatásban részesülnek.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője