A mezőgazdasági szektor nem maradhat ki a válságkezelésből!

Sajtótájékoztató

A Szövetség pozsonyi székházában a mezőgazdasággal és az energiabiztonsággal kapcsolatban tartottak ma sajtótájékoztatót, miután szakemberekkel egyeztettek a párt vezető politikusai.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke az élelmiszeripar fontosságára hívta fel a figyelmet, amely az Ukrajnában dúló háború okán még nagyobb jelentőséggel bír. „A mezőgazdasági szektor nem maradhat ki a válságkezelésből!” – mondta. A Szövetség javasolja a gabonaexport ellenőrzését.

Javasolják azt is, hogy a malmok a gabonát közvetlenül a termelőktől vásárolják, továbbá szükség esetén kamatmentes hitelt vehessenek fel. A Földalap működésével kapcsolatban azt szorgalmazzák, hogy a földbérleti szerződéseknél a helyben élőket részesítsék előnyben.

A fenti javaslatokat szakmai érvekkel Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke támasztotta alá, aki emellett a környezetvédelmi szempontok betartásának fontosságáról is szólt.

Élesztős Pál (Somorja) energetikai szakember leszögezte, minden józan ember elítéli a háborút, ugyanakkor tudatosítanunk kell, hogy Szlovákiának szüksége van az Oroszországból érkező energiaforrásokra. Középtávon ezt a függőséget csökkenteni kell, de a gazdaság folyamatos működése érdekében jelenleg nélkülözhetetlenek az orosz energiahordozók.

Rigó Konrád platformelnök (Most-Híd) arról tájékoztatott, hogy a Szövetség sürgeti az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkentését. Van miből, hiszen jelenleg az üzemanyag árának mintegy fele az államkasszába megy. A benzin esetében 30, a gázolajnál 20 centes csökkentést javasolnak. (on)