List ODOVZDANÝ prezidentovi

Levél a köztársasági elnöknek

Ako sme sľúbili, listom žiadame prezidenta Petra Pellegriniho, aby vetoval vládny návrh zákona o konsolidácii financií! Celý list si môžete prečítať nižšie:

 

Vážený pán prezident,

dovoľte nám, aby sme sa na Vás s úprimnou cťou obrátili v mene strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia.

Národná rada Slovenskej republiky na svojej 19. schôdzi, dňa 3. októbra 2024 prijala zákon o dani z finančných transakcií a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Prijatý zákon zavedie nový inštitút dane z finančných transakcií, kde budú daňovníkmi okrem fyzických osôb – podnikateľov aj právnické osoby. Za daňové subjekty však nepovažuje rozpočtové a príspevkové organizácie, obce a vyššie územné celky i Sociálnu poisťovňu.

Sme zástancovia toho, že s fungovaním zomknutej spoločnosti úzko súvisí činnosť miestnych, regionálnych i celoštátnych dobrovoľníckych organizácií, združení, športových klubov, nadácií a samozrejme cirkví, v ktorých mnohí dobrovoľníci venujú svoj voľný čas i finančné prostriedky pre dobro iných.

Ako politická organizácia sme vždy stáli a budeme stáť za tými, ktorí svojou denne vykonávanou obetavosťou prispievajú k plneniu ušľachtilých cieľov. Skutočnosť, že prijatý zákon o dani z finančných transakcií negatívne zasiahne aj uvedené organizácie, vnímame ako obavu, a to v tom, že príde k poklesu záujmu o výkon dobrovoľníckych aktivít, ktorej výsledným efektom bude pokles zomknutosti občanov, čo prinesie negatívne tendencie do spoločnosti.

Z uvedených dôvodov si Vás úctivo žiadame aby ste zvážili vrátenie prijatého zákona o dani z finančných transakcií do Národnej rady SR.


S pozdravom,
László Gubík
predseda Maďarskej aliancie