Nové predsedníctvo Maďarskej aliancie začalo svoju prácu

Szövetség elnökség 2024

Prvé zasadnutie novozvoleného predsedníctva Maďarskej aliancie sa nieslo v konštruktívnej atmosfére a smerovanie bolo okamžite nastavené na profesionalitu, ktorú prisľúbil nový predseda strany, László Gubík. Vedenie musí ísť v napĺňaní ohlásenej novej éry v strane príkladom, preto si členovia predsedníctva zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období.

Maďarská aliancia zaujala stanovisko aj k aktuálnym rozhodnutiam vlády, ako aj k tradičným otázkam ochrany maďarskej komunity a ďalších národnostných menšín a v tejto súvislosti zadefinovala potrebné kroky.

Pokiaľ ide o vládny konsolidačný balík, strana odmieta akékoľvek zvyšovanie finančného zaťaženia obyvateľstva. Predsedníctvo si uvedomuje hospodársku situáciu v krajine, ale je pre ňu neprijateľné, že vláda nie je ochotná efektívne šetriť aj na sebe. Prijatá daň z transakcií zasiahne okrem širokej verejnosti aj všetky naše inštitúcie, dokonca aj tie, ktoré pôsobia v oblasti charity. “Reťazec” transakčných daní by v konečnom dôsledku mohol zvýšiť infláciu o niekoľko percent. Z týchto dôvodov sa Maďarská aliancia obráti listom na prezidenta republiky, Petra Pellegriniho so žiadosťou, aby zákon prijatý parlamentom vetoval. Zároveň vítame, že prezident Pellegrini už podpísal zvýšenie rozpočtu Fondu pre kultúru menšín (Kultminor) z 8,3 milióna eur na 8,8 milióna eur.

Časť reformy vzdelávania, ktorá sa týka stredných škôl, môže mať vplyv aj na naše maďarské stredné školy. Zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským je v našom životnom záujme, a preto vedenie strany bude v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

Predsedníctvo Maďarskej aliancie má v úmysle podniknúť ďalšie kroky, ktoré naplnia obsahom vládny sľub vybudovať novú nemocnicu v Rimavskej Sobote, aby bola kvalitná zdravotná starostlivosť dostupná pre všetkých aj v zabudnutom gemerskom regióne.

Október je mesiacom starších ľudí a Maďarská aliancia vzdáva úctu ľuďom v dôchodkovom veku. V nasledujúcom období budeme skúmať finančné rozdiely medzi domácou a ústavnou starostlivosťou o starších ľudí, keďže sociálny systém vynakladá na domácu starostlivosť menej ako na ústavnú - malo by to byť naopak, aby sa podporila domáca starostlivosť. To by umožnilo, aby väčšia časť ľudí strávila svoje dni v seniorskom veku v domácom prostredí v kruhu svojej rodiny, čím by sa zároveň znížilo zaťaženie siete sociálnych služieb a nemocníc.
Maďarská aliancia sa v budúcnosti chce čím viac otvoriť smerom k mladým ľuďom. Preto spúšťa stážový program pre plnoletých mladých ľudí, najmä maďarských študentov žijúcich v Bratislave, ktorí by mali napomáhať v každodennej práci v centrále strany. Budú mať za úlohu najmä monitoring tlače, správu online médií, prekladateľstvo, organizačné práce a právnu pomoc, takže študenti si môžu vybrať zo širokého spektra aktivít, ktoré korešpondujú s ich záujmami a vzdelaním.

Vedenie strany víta skutočnosť, že agentúra Focus namerala strane podporu nad hranicou zvoliteľnosti do parlamentu na úrovni 5,2 %, ale prikladá tomuto faktu len takú váhu, akú si v skutočnosti zaslúži. Veríme skôr profesionalite a svedomito vykonanej práci ako pozlátku prieskumov verejnej mienky, lebo výsledky poctivej politickej práce sú omnoho trvácnejšie ako výsledky akéhokoľvek prieskumu.