Podporujeme lekárov a rodičov protestujúcich proti zatvoreniu detskej pohotovosti v Šali

Vágsellye - gyermekügyelet

Maďarská aliancia považuje za neprijateľné, že rezort zdravotníctva rozhodnutie Michala Palkoviča, ministra zdravotníctva predchádzajúcej vlády neprehodnotil ani napriek širokému regionálnemu konsenzu na zachovanie detskej pohotovosti v Šali. Prevádzkovateľom APS pre deti a dorast v Šali je Poliklinika NSK v Šali, a tá je ochotná a schopná zabezpečiť fungovanie detskej pohotovosti.

Po zatvorení nemocnice v Šali a pediatrickej pohotovosti v Galante maďarská strana zatvorenie detskej ambulantnej pohotovosti V Šali považuje za odborne nepodložené politické rozhodnutie. Preto podporuje lekárov a rodičov protestujúcich proti zatvoreniu pohotovosti, ktorá sa mesačne postará o približne 300 chorých detí. Strana zároveň vyzýva novovymenovaného šéfa rezortu Kamila Šaška, aby APS pre deti a dorast v Šali zo systému nevyradil.

„Očakávame, že poskytovanie pediatrickej starostlivosti ministerstvo neprispôsobí počtu pediatrov, ale potrebám ľudí v regióne,“ vyhlásil László Gubík, predseda Maďarskej aliancie, ktorý zároveň informoval, že jeho strana začína zbierať podpisy za zachovanie APS v Šali. 

Jednou zo základných úloh a povinností ministerstva podľa maďdarskej strany je poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ktorá je rovnako dostupná pre všetkých.

„Týka sa to aj ľudí žijúcich v južných regiónoch. Ani oni by nemali byť nútení cestovať so svojimi chorými deťmi 70 - 80 kilometrov,“ povedal Gubík.